GuiaNupcial.com

Maria Teresa Figa
   Música per a cerimònies
   T. 93 212 42 73
   M. 639 70 20 48

   :: email ::

   www.mariateresafiga.cat


  Esglésies de Catalunya
 Barcelona :: Girona : :Lleida :: Tarragona
 
EsglÚsia de Sant PaciÓ  
« anterior | 6 fotos | següent »
EsglÚsia de Sant PaciÓ
Barcelona

Aquest edifici religiós acull una gran riquesa arquitectònica, tant a l´interior com a l´exterior. És obra de l´arquitecte Joan Torras i Guardiola i va ser construït el 1895, anteriorment a la urbanització de la zona, com a capella del convent de les monges de Jesús i Maria. A finals del segle XIX va passar als germans maristes.

Durant la Setmana Tràgica, l’edifici va ser cremat, els maristes el van vendre al bisbat, va esdevenir tenència parroquial el 1924, i va passar a dependre de Sant Andreu del Palomar. No va ser parròquia fins el 1932. Durant la guerra civil es va fer servir com a menjadr popular.

A l´interior hi trobem una única nau, espaiosa i esvelta, amb finestrelles de vidrieres policromades. L´altar és d’ etil neogòtic. Al sòl de l´altar encara es poden observar taques d´oli de quan es va usar l´església com a cuina durant la guerra civil El campanar té quatre campanes.

Cal destacar-ne també el mosaic, dissenyat per Antoni Gaudí i realitzat.

L’exterior té un aspecte bastant auster, tot i que segueix l’estètica goticitzant (sobretot a les finestres de la nau) i en els murs hi ha un evident tractament cromàtic, resultat de la utilització de dos materials diferents. Reflecteix la clàssica edificació gòtica, formós, simple de línies, amb contraforts.

Gaudí i el mosaic de Sant Pacià
Gaudí va dissenyar el paviment de la parròquia de Sant Pacià, un magnífic mosaic romà amb sanefes de formes geomètriques. Probablement fou realitzat pel un mosaista italià anomenat Luigi Pallarin. El mosaic comprèn tot el sòl de l´església: a la part central, hi figura un rectangle amb motius geomètrics i florals, als extrems del qual hi ha l´Alfa i l´Omega de l´Apocalipsi i, a sota, alternades, les lletres J i M, representant els noms de Jesús i de Maria.

Només dos anys després d'aconseguir el títol d'arquitecte, Gaudí treballava en un estil neogotitzant que res té a veure amb el Modernisme ni amb els seus projectes posteriors. Entre 1986 i 1988, Lluís Bru Borrell, tercera generació dels coneguts artesans Bru del Modernisme, va portar a terme amb excel•lents resultats la delicada restauració del mosaic que ocupa tot el paviment de l'església.

A més del paviment, Antoni Gaudí va dissenyar també tot el conjunt de la decoració interior de l’església: l’altar neogòtic, els llums, el cadirat del cor i el mobiliari del col.legi. Les monges de Jesús Maria, però, es van endur tots aquests elements, excepte l’altar, quan es van traslladar a Sant Gervasi.

Fotos i recerca de dades: Maria Teresa Figa
+ localització
 
 EsglÚsia de Sant PaciÓ

Monges, 21
08030 Barcelona   (Barcelona)
93 346 554

Despatx parroquial:
Dies: dilluns i dijous
Hores: de 18:00 h a 20:00 h 
 
   
esglésies Alella :: esglésies Argentona :: esglésies Badalona :: esglésies BarberÓ del VallŔs :: esglésies Barcelona :: esglésies Bellaterra :: esglésies Caldes de Montbui :: esglésies Canet de Mar :: esglésies Cardona :: esglésies CastellgalÝ :: esglésies Cubelles :: esglésies Dosrius :: esglésies El Prat de Llobregat :: esglésies Espinelves :: esglésies GavÓ :: esglésies Granollers :: esglésies Hospitalet de Llobregat :: esglésies La Tossa de Montbui :: esglésies Les Masies de Roda :: esglésies Malla :: esglésies Masnou :: esglésies Matadepera :: esglésies Montcada i Reixac :: esglésies Montseny :: esglésies Ďdena :: esglésies Palafolls :: esglésies Prats de LlušanŔs :: esglésies PremiÓ de Dalt :: esglésies Sabadell :: esglésies Sant AdriÓ del Bes˛s :: esglésies Sant Andreu de Llavaneres :: esglésies Sant Cugat del VallŔs :: esglésies Sant Esteve de Palautordera :: esglésies Sant Feliu de Llobregat :: esglésies Sant GenÝs de Palafolls :: esglésies Sant Jaume de Viladrover :: esglésies Sant Joan Samora :: esglésies Sant Vicenš dels Horts :: esglésies Santa Coloma de Gramanet :: esglésies Santa EulÓlia de Ronšana :: esglésies Santa Maria de Palautordera :: esglésies Sitges :: esglésies Terrassa :: esglésies Tiana :: esglésies Tona :: esglésies Tordera :: esglésies Viladecans :: esglésies Vilanova del VallŔs :: esglésies Vilanova i la Geltr˙ :: esglésies Vilassar de dalt ::
   
MARIA TERESA FIGA    Música per a cerimònies. T. 93 212 42 73 ::  639 70 20 48    :: email ::