GuiaNupcial.com

Maria Teresa Figa
   Música per a cerimònies
   T. 93 212 42 73
   M. 639 70 20 48

   :: email ::

   www.mariateresafiga.cat


  Esglésies de Catalunya
 Barcelona :: Girona : :Lleida :: Tarragona
 
Parròquia de Sant Vicenç Martir  
« anterior | 6 fotos | següent »
Parròquia de Sant Vicenç Martir
Sant Vicenç dels Horts

Hom pot afirmar que l’església primitiva, de no haver cremat, seria més que mil·lenària. La primera documentació que en parla és datada el 15 de desembre del 955. Probablement aquesta església devia ser visigòtica o pre-romànica, i va durar fins l’incendi del 28 de desembre de 1717, que la va destruir.

Cap a la segona meitat del segle XIV s’encarrega el pintor “Mestre de Sant Vicenç” una taula dedicada al patró local. Trobem documentada la processó de l’any 1587 i també es representava ja l’Auto Sacramental.

En el llibre d’actes de l’Ajuntament hi consten les aportacions per decorar altars que van ser encarregats: el 1681, el de Nostra Senyora del Roser; el 1688, l’escultor Francesc Santacreus comença l’Altar Major, acabant-lo el 30 d’agost de 1694.

El 28 de setembre de 1717, es crema l’església. A instància del Baró de Sant Vicenç, en Ramon Fèlix d’Iborra proposa al Consell General de parroquians construir-ne una altra. La població hi participa majoritàriament i en la mesura de les seves possibilitats: es dóna llenya, pedra, fusta, transport i… les mans. El 2 de maig de 1718 es fa la primera fornada de calç (3.000 quintars). S’imposa el pagament d’un trentè, per fer front a les despeses.

El 18 de març de 1720 el capellà beneix la nova capella amb l’assistència de tot el poble i el 22 d’abril de 1725, en Carles Granet, prevere i rector, beneix la nova església. Se’ns fa la donació d’un altar barroc procedent de Barcelona.

Durant l’estada de Josep Duran (1927-1936) es va engrandir el Santíssim, l’Altar Major, es va construir una nova capella dedicada a Nostra Senyora de Montserrat, i es van subtituir les cadires per bancs, a més d’incorporar nombrós mobiliari nou i ornaments.
El 1936 és saquejada, afusejat el Rector i desapareix l’Arxiu Parroquial. Durant la guerra civil esdevé magatzem.

L’any 1946 es construeix l’absis. Durant l’estada de Mn. Jaume Casas s’engrandeix el Santíssim, la rosassa del cor… L’actual rector, Mn. Mateu Santacana, ha realitzat diverses reformes: el Santíssim, l’Altar a la Mare de Déu de Montserrat, la Capella del Sant Crist, el Presbiteri, els bancs nous… i la restauració de la façana, el campanar i el cancell, acabat l’any 1998.

Extret del díptic realitzat en motiu de la dedicació de l'església parroquial, el 20 de setembre del 1998

Font: la pàgina web de la parròquia de Sant Vicenç Martir.

Fotos i recerca de dades: Maria Teresa Figa
+ localització
 
 Parròquia de Sant Vicenç Martir

Plaça de Sant Jordi, 6
08620 Sant Vicenç dels Horts   (Barcelona)
93 656 02 01

Despatx parroquial:
Despatx parroquial:

Dijous i divendres de 18 h a 20
http://www.vidaparroquial.es/services.htm 
 
   
esglésies Alella :: esglésies Argentona :: esglésies Badalona :: esglésies Barberà del Vallès :: esglésies Barcelona :: esglésies Bellaterra :: esglésies Caldes de Montbui :: esglésies Canet de Mar :: esglésies Cardona :: esglésies Castellgalí :: esglésies Cubelles :: esglésies Dosrius :: esglésies El Prat de Llobregat :: esglésies Espinelves :: esglésies Gavà :: esglésies Granollers :: esglésies Hospitalet de Llobregat :: esglésies La Tossa de Montbui :: esglésies Les Masies de Roda :: esglésies Malla :: esglésies Masnou :: esglésies Matadepera :: esglésies Montcada i Reixac :: esglésies Montseny :: esglésies Òdena :: esglésies Palafolls :: esglésies Prats de Lluçanès :: esglésies Premià de Dalt :: esglésies Sabadell :: esglésies Sant Adrià del Besòs :: esglésies Sant Andreu de Llavaneres :: esglésies Sant Cugat del Vallès :: esglésies Sant Esteve de Palautordera :: esglésies Sant Feliu de Llobregat :: esglésies Sant Genís de Palafolls :: esglésies Sant Jaume de Viladrover :: esglésies Sant Joan Samora :: esglésies Sant Vicenç dels Horts :: esglésies Santa Coloma de Gramanet :: esglésies Santa Eulàlia de Ronçana :: esglésies Santa Maria de Palautordera :: esglésies Sitges :: esglésies Terrassa :: esglésies Tiana :: esglésies Tona :: esglésies Tordera :: esglésies Viladecans :: esglésies Vilanova del Vallès :: esglésies Vilanova i la Geltrú :: esglésies Vilassar de dalt ::
   
MARIA TERESA FIGA    Música per a cerimònies. T. 93 212 42 73 ::  639 70 20 48    :: email ::